Ostesuffle – en god smårett

Her en oppskrift på en god gammel rett, nemlig ostesuffle. Den er en rett som har gått litt av moten, og det er synd, for ostesuffle er en veldig enkel og lettlaget rett. Den er ikke retten for de store selskaper. Det er mer en rett som passer for to til en lunch eller kveldsrett, eller den kan også brukes som forrett i små porsjonsformer. Et menyforslag som står i kokeboken min er å servere ostesuffle til forrett, deretter grillstekt entrecote med persillestekt stensopp, og som dessert solvarm frukt, og det høres jo godt ut!

Ostesuffle har det ufortjente rykte, at den er så vanskelig å lage, og at den har lett for å falle sammen. Den er ikke vanskelig å lage, og her i oppskriften anbefales noen flere eggehviter enn eggeplommer i suffleen for at den skal holde seg høy og flott. Og stekingen er avgjørende, døren må ikke åpnes og suffleen må stekes lenge nok. Nedenfor bildet finner du oppskriften.

20131012-233122.jpg
OSTESUFFLE
Til 2 – 3 personer

3 dl melk
2 ss hvetemel
40 g (3ss) smør eller margarin
100g revet ost + 4 eggeplommer
4-6 eggehviter

Rør hvetemelet i den kalde melken i en kasserolle. Ha smøret i skiver direkte i kasserollen, som med fordel kan være tykkbunnet. Spe med litt melk om nødvendig, det er lett å få for mye hvetemel. Det skal være en tykk hvit saus. Ta kasserollen av varmen, og rør inn eggene – ett egg ad gangen. Ha i revet ost og la massen kjølne noen minutter. Smør en ildfast form med høye kanter helt opp til kanten. Sett ovnen på 200 grader. Visp eggehvitene med en anelse salt. Bland halvparten av eggehviteskummet i den avkjølte røren, rør godt om, men ikke for mye. Tilsett deretter resten av eggehvitene med store, rolige tak slik at luften bokstavelig talt ikke forsvinner. Fyll formen 3/4 full – glatt ikke ut overflaten. Stekes i 35 minutter dersom formen er høy – ellers kan 30 minutter være nok. Ikke gløtt på ovnsdøren før det har gått 30 minutter. Og fortsatt gjelder den gamle regel; det er bedre å la gjestene vente på suffleen enn omvendt.
Steketid hvis du steker i posjonsformer: 12 – 13 minutter på 225 grader. Retten serveres med salat og godt brød.
Variant: Legg reker i bunnen, eller terninger av kokt skinke.
Trykk her for å printe oppskriften

Og når du leser dette, kan du jo forestille deg at du sitter på en fortausrestaurant et eller annet sted, og spiser ostesuffle med salat, nybakt brød og et glass rødvin. Og hva med litt bær, rødvinskokte pærer, eller en liten kake til dessert?

20131012-233307.jpg

20131012-233219.jpg

20131012-233230.jpg

20131012-233246.jpg

1 kommentar

  1. Dette var noe vi ofte serverte i min ungdom når noe jenter var samlet. Nå er det sikkert minst 25 år siden sist, men jeg skal prøve igjen neste gang jeg får venninnebesøk!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: