Litt om det å skrive

Hittil i denne helga har jeg ikke gjort annet enn å sitte å skrive. Hele dagen i går satt jeg og skrev, og grunnen er at jeg for tiden tar et videreutdanningskurs ved siden av jobben, – et nettbasert studie i Featurejournalistikk. Og nå nærmer det seg fristen for den første innleveringen, så derfor denne helga der det stort sett ikke har handlet om annet enn å skrive oppgave for meg.

20130927-230841.jpgJeg liker ganske godt å skrive, og gjør det også mye i mitt arbeid, så derfor ble det dette studiet. Featurejournalistikken er journalistikkens mest litterære og personlige form, og hendelsene blir ofte fremstilt i form av fortellinger. Det er også en type journalistikk der man gjerne kommer nært innpå personene det skrives om. Men som annen type journalistikk så er det virkelighetens verden som forsøkes formidlet, dvs at fortellingene ikke er litteratur eller fiksjon. I løpet av året som kommer, skal jeg altså delta på dette kurset og levere inn mange spennende oppgaver, og det ser jeg frem til.

20130929-091225.jpg
Hvis du liker å skive, eller ønsker å utvikle skriveferdighetene dine, så kan jeg anbefale to bøker:
Natalie Goldberg: Skriva med kropp och själ
Berit Hoff. Mot til å skrive.

Og for å utvikle skriveferdigheter, så er anbefaling nummer en å skrive litt hver dag – helst en side. I ti minutter eller mer. Om hva som helst som måtte falle deg inn. Selv om du ikke helt vet hva du skal skrive om, så er det bare å finne på noe. Et minne, et fotografi, en replikk, eller noe har hørt. Og hvis du ikke klarer det, kan du skrive en side med unnskyldninger for hvorfor du ikke klarer å skrive.

Det beste er om du lager din egen liste med skriveøvelser, men bøkene kommer også med tips til skriveøvelser, f eks boka til Natalie Goldberg:
1. Beskriv dagslyset som faller inn gjennom vinduet. Dette kan du skrive om selv om det er midt på natten..
2. Begynn med “Jeg minnes”.
3. Skriv om noe som har engasjert deg dypt enten positivt eller negativt. Skriv først er positivt innlegg og deretter et negativt.
4. Finn en farge og skriv om den.
5. Bytt miljøer for din skriving. Hva med å skrive om vaskemaskinen på vaskerommet, eller skrive på bussholdeplassen, eller på en kafé?.
6. Gi meg din morgen. Vær nøye med detaljene om alt som har skjedd.
7. Velg et miljø du virkelig elsker og forflytt deg dit i tankene.
8. Skriv om det å skilles. Enten om din egen skilsmisse eller om å gå hjemmenfra om morgenen.
9. Hva er ditt første minne.
10. Skriv om dine besteforeldre.
11. Skriv om stjernene eller det å bade.
12. Skriv om en strofe du finner i en diktbok.
13. Hvilket dyr vil du helst være.

Så hvis du også liker å skrive er disse øvelsene og bøkene absolutt å anbefale:)!

En riktig god høstsøndag ønskes alle!

Bodil:)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: