Først koke tyttebærsyltetøy og deretter bake tyttebærkake

I går var det årets store tyttebærdag her i gården. Da svingte jeg meg og satte igang på kjøkkenet, først med å koke tyttebærsyltetøy, og deretter med å bake en krydderkake med tyttebær. Jeg hadde nemlig noen kilo tyttebær i kjøleskapet, og de var dessverre ikke fremskaffet av meg med en tur ut i tyttebærskogen, men derimot innkjøpt på den lokale ICA-butikken. Så i går satte jeg altså i gang med å lage syltetøy av tyttebærene og å bake krydderkake med tyttebær. Jeg synes hjemmelaget tyttebærsyltetøy er så mye bedre enn det kjøpte, og den oppskriften som jeg legger ut her er virkelig enkel. Det er en “ferdig på 1,2,3 – oppskrift” syltetøyet lages på under en halvtime. Oppskriften finner du under bildet.

20130926-220903.jpg
TYTTEBÆRSYLTETØY

2 kg tyttebær
3-4 dl vann
1 kg sukker

Rens og skyll bærene. Ha dem i en kjele sammen med vannet. Varm langsomt opp og la bærene småkoke i 15 min. Løft kjelen til side og bland sukkeret i. Rør til sukkeret er oppløst. Skum godt. Fyll syltetøyet helt opp på rene glass. Skru på lokkene med det samme.

Trykk her for å printe oppskriften

20130926-221033.jpg
Etter at tyttebærsyltetøyet var ferdig, gikk jeg over til å bake krydderkake med tyttebær. I kaken skal det være tyttebærsyltetøy – jeg brukte rårørt med ganske lite sukker, og det smakte friskt. Kokt syltetøy kan også benyttes, men da bør kanskje mengden reduseres til 1,5 dl pga sukkerinnholdet. Denne kaken er fin å lage når som helst på året, men den passer kanskje særlig bra å servere med et glass gløgg like før jul. Her er oppskriften:

20130926-221058.jpg
KRYDDERKAKE MED TYTTEBÆR

2 egg
2 dl sukker
75 g margarin eller smør
(Smeltet)
2 dl tyttebærsyltetøy
3 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1, 5 ts kanel
1, 5 ts ingefær
0,5 ts nellik
1 1/2 dl melk

Bak i smurt avlang form eller rund form ca 2 liter.
Stek i 180 grader i 40 min.

Rør egg og sukker til eggedosis. Tilsett smør eller margarin og tyttebærsyltetøyet. Bland i mel, bakepulver og krydder og deretter melken. Hell røren i formen og stek kaken. Prøv med en pinne om kaken er gjennomstekt.

Trykk her for å printe oppskriften

20130926-221339.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: