Meny med tandoori-kylling

Her kommer et forslag til en enkel og grei indisk inspirert meny, som gjorde stor lykke da jeg serverte den til familien forrige helg. Det er ikke så ofte at vi lager indisk mat hjemme, men det skal vi heretter gjøre oftere, for indisk mat smaker kjempegodt. Menyen passer fint å severe en fredagskveld, til venninneklubben, eller ved andre typer sammenkomster. Her er hva som sto på menyen på vår lille indiske aften:

FØR MATEN
Pappadums
Yoghurtsaus med mynte
Mangochutney

HOVEDRETT
Tandoori-kylling
Krydderris
Raita
Nanbrød

DESSERT
Tropiske frukter
Is med iskjeks el. kokosmakroner
Kaffe

Oppskriftene til denne menyen finner du nederst i blogginnlegget etter bildene.

20130901-192414.jpg
Her har tandoori-kyllingen kommet på bordet, med krydderris, raita og grønn salat.

20130901-192500.jpg
Raita er en yoghurtsaus med grønsaker i. Denne gangen hadde vi maiskorn i raitaen.

20130901-192514.jpg
Et hjemmebakt nanbrød er et must. Det er MYE bedre enn det kjøpte. Og det er slettes ikke vanskelig å lage nanbrød selv. Nedenfor skal jeg fortelle deg en hemmelighet om hvordan du kan lage det perfekte nanbrød:)

20130901-192405.jpg
Papadums er en tynn leiv av linsemel, som er veldig enkel å tilberede. Se bildet nedenfor.

20130901-193341.jpg
Alle ingrediensene til denne menyen fås kjøpt i dagligvarebutikken. I hvertfall kjøpte jeg alt jeg trengte på Rema. Her ser du hvordan pakken med papadums ser ut, og leivene som er i pakken. Man pensler bare leiven med litt vegetabilsk olje, og setter den inn i mikrobølgeovn på full effekt i 30 sek. Brytes opp i biter etterpå.

20130901-193506.jpg
I oppskriften står det at man skal bruke deler fra kyllingen som lår og bryststykker o.l. Men man kan like gjerne bruke kyllingfileter. Mengden kylling kan ta økes; seks-sju kyllingfileter kan nok legges i denne marinaden, se nedenfor.

20130901-193521.jpg
Mye spennende krydder i retten!

20130901-193548.jpg
Tandoori-kyllingen i denne oppskriften lages ved at kylling legges i en marinade av yoghurt naturell, krydder, sitron og olje. Og lar du kyllingen ligge i marinaden en god stund, blir smaken kjempegod.

20130901-193610.jpg
Nå kommer jeg til hemmeligheten med nanbrødet. Nan-brød lages som en gjærdeig, som står og hever en stund på vanlig måte. Når den er ferdig hevet, tar du den ut av bollen og begynner å kna. Lenge! Deigen skal altså knas lenge, minst 5 minutter. (Kjøkkenmaskin kan sikkert også brukes) Poenget er at deigen skal bli seig, slik at den kan kjevles syltynt ut. (Se det lille innfelte bildet) Nå lurer du sikkert på hvor jeg har snappet opp dette tipset? Saken er den at jeg en gang i tiden gikk på matlagingskurs i indisk matlaging, og der lærte jeg trikset med å lage nanbrød. Nanbrødene steker du etter at kyllingen er tatt ut av ovnen. Ovnen skal holde 275 grader, og platen settes øverst i ovnen. Stekes i 3 minutter.

20130901-193904.jpg
Salaten til retten lager jeg med vanlig salat, rødløk og skiver av lime.

20130901-193913.jpg
Og da er alt servert! Her følger oppskriftene:

INDISK MENY
4 personer

FØR MATEN

PAPPADUMS
1 pk pappadums (max 1 leiv pr person)

Pensle en og en leiv med vegetabilsk olje. Settes i mikrobølgeovn på full effekt 30 sek, eller til leiven har ekspandert. Tørk bort overflødig olje med et tørkepapir.

YOGHURTSAUS MED MYNTE
3 dl yoghurt naturell
2 ss frisk eller tørket mynte
Litt revet hvitløk
1/2 ts honning (el. evt sukker)
Salt og pepper

1 glass mangochutney.

Serveres som en “starter” med dipp.

HOVEDRETT

TANDOORI – KYLLING

900 g kylling
1 sitron
2 ts salt
5 dl yoghurt naturell
1/2 dl olje
1 ts gurkemeie
2 ts garam masala
2 ts tandoori masala
2 ts chilipulver (NB – ikke av den hotteste typen; hvis du har den må du bruke mindre max 1/2 ts)

Man kan bruke hel kylling, lår eller bryststykker i retten(el kyllingfilet – se over). Kyllingen deles i serveringsstykker. Skjær snitt i stykkene, slik at marinaden kan trekke godt inn. Bland alle ingrediensene til marinaden, og hell den over kyllingen. Settes kjølig noen timer (hvis du har tid) Ha både kylling og marinade i en smurt form. Sett ovnen på 225 grader, og stek i 25 – 30 min til kjøttet ser ferdig ut, og det er mørt. Dryss over koriander.

Tips: Hvis du ønsker rød tandoori- kylling, pensle da stykkene med rød konditorfarge før den legges i marinaden.
Tips: Dersom du ikke ønsker å bruke marinaden som saus, ta da kyllingstykkene opp av marinaden, tørk av dem, og stek på grillpanne.

KRYDRET RIS
4 dl ris
Vann
4 hele nellik
4 brune kardemommefrø (evt 2 ts malt)
4 laurbærblad
1 ss olje

Varm litt olje i en gryte og la krydderet surre med litte grann. Ha i risen og vannet, og kok på vanlig måte.

RAITA
1 liten boks mais
3 dl yoghurt naturell
1 ts hvit spisskummen
1/2 ts garam masala
Litt chilipulver etter smak

Alt røres sammen.

NANBRØD
2 brød (se bildet)
Ovn 275 grader i 3 min.

1/2 kg hvetemel
1 egg
1 pk tørrgjær
2 1/2 dl lunken melk
1 dl lunkent vann
3 ss olje
1/2 ts salt
3 ss sukker

Bland gjæren i melet. Bland i salt, melk, vann og olje og rør godt. Arbeid inn mel, egg og sukker til en smidig deig. Heves på et lunt sted i 30 min. Tas ut av bollen og over på bakebordet. Kna i
minst 5 min. Del i to deler. Kjevle ut til en flat stor leiv, så tynn som mulig. Ta den over på en stekeplate med bakepapir. Dersom du ønsker nan med hvitløkssmak, pensle da leiven med litt olje og riv over hvitløk. Stekes i øverst i ovnen på sterk varme i 3 min. NB: følg med hele tiden så brødet ikke svir seg. Serveres nystekte.
TIPS: Denne oppskriften holder til flere enn 4 personer.

DESSERT
Lag fruktsalat at mango, kiwi, bananer, pærer, og evt litt kokos. Serveres med is og en småkake (f eks krumkake, kokosmakron e.l.)
Kaffe

Farris eller lettøl foreslås som drikke til denne tandoori- menyen.

Trykk her for å printe ut oppskriften

2 kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: