Første skoledag – retro bilder

Nå er det igjen tid for noen retro bilder her på bloggen. For deg som ikke har fulgt denne bloggen tidligere, kan jeg fortelle at jeg innimellom legger ut bilder fra min oppvekst på Lillehammer på 60-tallet. Bildene er stort sett tatt av min far, som var en ivrig hobbyfotograf, men noen også av min mor. Det er bl .a bilder fra hverdags- og familieliv, og bilder fra turer og ferier året rundt, – og disse bildene tar jeg, under kategorien nostalgi, frem igjen fra glemselen. Så i noen uker fremover, på lørdagene, – blir det retro høstbilder her på bloggen. De bildene jeg legger ut i dag, er fra min første skoledag – en augustdag i 1969, da jeg var sju år. Og min første skoledag, den kan jeg huske var en dag som opprant med et strålende fint augustvær.
20130817-070842.jpg

Her er det nok to jenter som er veldig klare for å begynne på skolen. Alle fra nabolaget mitt som skulle begynne på skolen den dagen, tok følge på skoleveien og her er jeg fotografert sammen med en venninne som skulle begynne i samme klasse som meg. Det var mødrene som fulgte oss, og sammen gikk vi den ganske lange veien til skolen. Min far passet tydeligvis på å ta bilder før vi gikk hjemmenfra.

20130817-070107.jpg
Og her er jeg altså på min første skoledag, med nye klær og ny ransel. Jeg er nok veldig spent vil jeg tro, men jeg kan ikke huske at jeg gruet meg til å begynne skolen. Og antrekket, det var rødt foldeskjørt, hvit bluse, hvite knestrømper og hvite sko – som var et helt vanlig antrekk for småjenter på den tiden. Tyrolerdrakt, som min venninne hadde på seg, synes jeg var veldig fint.

20130817-070758.jpg
Vel fremme på skolen fikk vi hilse på frøken, og vi fikk også sitte ved pultene i klasserommet. Det ble utdelt skrivebøker og farger, og det første vi gjorde var å tegne, – jeg tror vi skulle tegne “Min første skoledag”. Og så vi fikk vi lekse til neste dag; vi skulle tegne border i skriveboka. Deretter var det tid for å spise maten som vi hadde med i ranselen. Nesten alle hadde slike matbokser som du kan se på bildet, jeg tror jeg hadde en boks med bilde av en katt på. På den første skoledagen fikk vi også utdelt en lesebok, men det var ikke Egner sin som det er bilde av her. Den fikk vi litt senere, når vi hadde lært å lese.

20130817-070824.jpg
Og dagen etter, da gikk alle barna i følge til skolen. Jeg husker jeg grudde meg litt til skoleveien. Etterhvert var det fint å bli kjent i skolegården, med all leken som foregikk der. Og i løpet av de første skoleårene lærte vi også å svømme.

2 kommentarer

 1. Så fin du var! Dette var morsomt å lese.

  Jeg begynte på skolen i 1966. Jeg hadde akkurat likedan ransel som du og nesten likedan matboks som den på bildet bare at min hadde en hvit katt på lokket. Kanskje den var lik din den også? Egners leseverk fikk vi fra andre klasse. Det var en stor glede! Før det hadde vi noe som A-boka og B-boka og C- boka. Det var en lidelse! Jeg begynte å lese da jeg var fire og hadde lest mange av Gyldendals Gode Barnebøker før skolestart. I A-boka var det knapt bokstaver og når det endelig kom tekster var de av typen: Per ser mur. Se sol, sa mor. Far rir. Mor syr en pen duk…
  Jeg fikk kjøpt av par av de bøkene på bruktbutikken for en tid siden og de var virkelig så ille som jeg husket. Jeg har klart å samle noen bind av Egner-bøkene også og hadde et gledelig gjensyn med Ola Ola og vennene hans. Jeg har skrevet et helt blogginnlegg om disse lesebøkene en gang 🙂

  Fra min første skoledag finens det ingen bilder, men jeg tror jeg hadde en fin, rød- og hvitrutete kjole som jeg hadde arvet fra kusiner i Amerika. Jeg hadde mange amerikakjoler. Og så hadde jeg helt sikkert hvite knestrømper og hvite sko jeg også.

  Jeg var nok litt spent og nervøs. Jeg hadde kranglet meg til å begynne på skolen et år for tidlig og var nok ikke så tøff og stor som mange av de andre.

  Men takket være verdens beste “frøken”, ble skolestarten fin!

  1. Tusen takk for en kjempekoselig kommentar:) Så artig å lese! Det var mye gjenkjennelig for meg, jeg hadde helt glemt A-boka, men når du du nevnte den her, så kom jeg på den igjen. Jeg husker også at den var av typen, “Far leser avisen” “Mor vasker opp” . Heldigvis har vi kommet litt lenger nå. Jeg var heldig å hadde en koselig “frøken” jeg også:) En riktig god helg til deg!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: