En enkel ferie – retro bilder

Jeg ble inspirert til å ta frem disse bildene da jeg leste en kronikk i Aftenposten av Frid Ingulstad.

I kronikken stiller Ingulstad spørsmålet om vi har blitt for godt vant, og om vi har glemt hvor godt vi har det. Må det dårligere tider til før vi setter pris på et mindre kravfullt liv, spør Ingulstad. Hun beskriver hvordan det var da hun selv var ung i 50-årene, da alt var enklere materielt sett. Likevel så man ikke på seg selv som fattige; tilfredsheten og gleden var like stor selv om levestandarden var langt lavere. Hun fokuserer på kravmentaliteten og ressursbruken i våre dager, og oppfordrer politikere gjennom eksempler til dempe forbruket av hensynet til våre etterkommere.

Mitt tema her på bloggen de siste ukene har vært ferielivet på 60-tallet, eller i “gamle dager” som jeg liker å kalle det. Og budskapet har vært at relativt enkle ferier, enten de er på fjellet eller man drar på biltur og besøker slekninger, likefullt kan være opplevelsesrike og skape gode og sterke minner.

Fine ferier trenger ikke å handle om kostbare opplevelsesferier i syden eller i storbyer. Gode ferier trenger ikke å koste mye penger, eller innebære reisevirksomhet til typiske turiststeder eller til utlandet.

Etter min mening kan man ha den mest fantastiske ferie rett utenfor sin egen stuedør. Finnes det noe finere enn lyse sommerdager og netter i Norge? Sommerdager da du kan dra ut å bade på fine badesteder, eller i et skogsvann. Eller dra på sykkeltur innover marka. Hva med å dra på blåbærtur en fin julidag? Eller på kanotur med barna der dere kan slå leir på en øy, og der de kan leke fritt og finne på selv, uten noe kjøpepress? Eller hva med å dra på oppdagelsesferd eller på kino i egen by?

Av og til så lurer jeg på om vi har blitt for “hjemmeblinde” her Norge, og helt glemmer hvor mye fantastisk vi kan oppleve her. Og kanskje glemmer vi at lykke og glede i ferien ikke nødvendigvis handler om kjøpeopplevelser. Selv regnværdager kan være fulle av opplevelser hvis man bestemmer seg for det.

Bildene nedenfor er nok fra en ferie min far og mor hadde da de var ganske nygifte. Jeg vet ikke noe om turen annet enn gjennom min fars merking av bildene. Turen gikk gjennom Telemark, til Rjukan, deretter gjennom Setesdal og til Arendal og Risør. En bilferie med overnatting i pyramidetelt, matlaging ute, campingstoler og bord, og med fisking og bading som hovedaktiviteter. Dette er vel en relativt enkel ferie målt etter dagens standard.

Men en ting er sikkert, jeg tror de synes at ferien de hadde både ble minnerik og uforglemmelig.

20130718-175048.jpg

20130718-175129.jpg

20130718-175454.jpg

20130718-175547.jpg

20130718-175803.jpg

20130718-180540.jpg

20130718-180551.jpg

20130718-180603.jpg

20130718-180627.jpg
Og nå blir det en pause fra retrobildene på en stund. Jeg kommer tilbake til dem litt utpå høsten, da med retro – høstbilder:).

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: