Favorittblomsten over alle favorittblomster

20130625-212002.jpg

Naturligvis må min store favorittblomst få sitt eget blogginnlegg! Ballblom (Trollius europaeus) var en av de fineste blomstene jeg visste om som barn, og fortsatt er ballblom den blomsten jeg liker aller best. Jeg husker at vi plukket veldig mye ballblom om sommeren. Vi ferierte ofte på fjellet og der, på enger og slåttemark, sto ballblomen tett i tett, og vi plukket den i store buketter. Jeg syntes, da som nå, at ballblomen var nydelig, nesten som en rose i en sart gul farge, og jeg trodde at ballblomen hadde fått navnet sitt fordi den hadde noe med det å gå på ball å gjøre. En stor bukett ballblom ville passe når man hadde på seg sin fineste ballkjole, tenkte jeg. Nå vet jeg at ballblomen har fått sitt navn på grunn av den kuleformede gule blomsten.

Jeg har også lurt på om det finnes mindre ballblom nå enn tidligere, og det er nok riktig. Det har blitt mindre av den. Ballblomen liker seg i fuktig eng, og nå er mange av disse engene blitt drenert slik at ballblomenger sjednere ses. Dessuten så er det ikke så mye dyr på beite nå som det var før, og da blir det mindre ballblom, for den trives der dyr har beitet. Blomsten er blitt uvanlig i bygdene sørpå, men kan fortsatt finnes i Nord-Norge og i fjellbygdene. Heldigvis sier rødlisten over arter fra 2010 at ballblomen fortsatt er livskraftig.

Nå i disse dager kan jeg glede meg over at hageballblomen blomstrer ute i hagen. Litt mer orange i fargen er hageballblomen enn den jeg husker fra gamle dager, men den er like så vakker.

20130625-233306.jpg

2 kommentarer

  1. Jeg følger deg så godt i minnene og betydningen av Ballblomen Bodil. Jeg falt helt i staver da jeg kom over en eng med Ballblom nå i helgen på Krokskogen! klem fra Cecilie

  2. Så hyggelig Cecilie, både at du liker ballblom og har sett en hel eng med dem:) Håper alt står bra til med deg, Har du startet ferien ennå? Klem

Legg inn en kommentar

%d