Om brød og roser

20130612-203722.jpg
Brød og roser er temaet for blogginnlegget mitt i dag, og det skyldes ganske enkelt at jeg nettopp har bakt småbrød, og at jeg akkurat nå har sittet og sett på dette rosebildet. Så den koblingen gjorde at jeg plutselig ble inspirert til å si litt om brød og roser:).

“Brød og roser” er egentlig et slagord som har sin opprinnelse i en tale som Rose Schneiderman, amerikansk fagforeningsleder, holdt på begynnelsen av det forrige året, ” The worker must have bread, but she must have roses too”.
I 1912 var det nemlig en tekstilarbeiderstreik hvor mange kvinner var involvert i Massachusetts, kjent som “Bread and Roses strike”, og Schneiderman refererte til denne streiken når hun holdt talen. Slagordet appellerer både til rettferdig lønn og verdige forhold, og streiken førte frem. Den resulterte generelt i bedre vilkår for de kvinnelige arbeiderne.
Siden den gang har streiken og slagordet inspirert mange organisasjoner og grupper, f eks Labour-partier verden over, feministiske organisasjoner, kvinner innen fagbevegelsen, kunstnere osv.
Jeg synes slagordet brød og roser passer fint akkurat denne uken som vi har markert stemmerettsjubileet for kvinner i Norge, en viktig milepæl i kampen for kvinnefrigjøring i Norge. Og jeg mener at slagordet “Brød og roser” fortsatt kan være aktuelt, vi har blant annet ennå ikke likelønn mellom kvinner og menn, og det er fortsatt arbeidsvilkår som er diskriminerende for kvinner. Videre kan arbeidsdagene være stressende og krevende for mange, kanskje med et snev av grått? Det trengs kanskje litt roser, i billedlig forstand, inn i arbeidslivet slik at det blir mer verdig og tilpasset de mange som har redusert arbeidsevne, eller sliter med å takle stress og krav. Så slagordet “brød og roser” er fortsatt viktig etter min mening:)

Og så, etter denne lange innledningen, kommer jeg omsider til brødoppskriften:

SMÅBRØD MED NØTTER, FRØ OG KOKOS
Ovn 225 grader 8-10 minutter

1 dl hakkede mandler eller valnøtter
2 dl solsikkefrø
7 dl hvetemel + 1 -2 dl til utbakingen
1 ts salt
3 dl vann
1 pose tørrgjør eller 30 g vanlig gjær
2 ss smør
1 ts honning

1,5 dl kokos og 1 ts kanel(kan sløyfes)

Varm vannet til fingervarmt. Bland inn salt, gjær, smeltet smør og honning. Hakk valnøttene og ha de oppi sammen med solsikkefrøene. Rør inn melet og hev til dobbelt volum. Ha i litt ekstra mel og kna deigen godt. Del opp i småbrød ca 12 stk. Ha kokos og kanel i en bolle. Trykk hele småbrødet oppi. Hvis du pensler de med litt melk først, sitter kokosblandingen bedre. Stekes til de er brune oppå.
Tips: Hvis du ikke liker kokos, kan den naturligvis droppes.

Trykk her for å printe oppskriften

20130612-201120.jpg

20130612-201128.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: