Et annerledes julehus

Her har jeg lyst til å vise dere hva slags julehus vi hadde hjemme hos oss da jeg vokste opp. Det er ikke et hvilket som helst julehus; huset er nemlig en tro kopi av Arne Garborgs sommerhus “Knudaheio” på Jæren. Er det ikke flott? Huset er laget av min onkel Sverre (Søyland) som bodde på Nærbø.
Når julen kom, så tok vi alltid frem det lille julehuset og da fikk det bomull på taket som snø. Huset har lys inni, og det er veldig livaktig utført. Da jeg var liten, så trodde jeg helt og holdent at det bodde noen inne i huset på virkelig. Det bare så sånn ut. Det lyste i vinduene, og de har påmalte potteplanter, – så det ser i det hele tatt ut som et ekte hus. Nedenfor kan du se et bilde av hvordan Knudaheio ser ut i virkeligheten og få litt informasjon om huset fra Wikipedia. Det er artig å lese at Knudaheio opprinnelig hadde torvtak. Det har denne modellen, så her var onkel Sverre tro mot orginalen. Torvtaket på huset har imidlertid blitt noe preget av tidens tann, men fortsatt er det kjempekoselig å ta frem det lille julehuset til jul.

20121215-175258.jpg“Det er ikkje mykje eg er så nøgd med i verda som jærfjellstova mi.” (Arne Garborg: Dagbok 1919)

20121215-201626.jpg20121215-201635.jpgFra Wikipedia:
Knudaheio er eit hus (eller ei hytte) bygd i jærhus- stil. Knudaheio var sommarhuset til forfattaren Arne Garborg. Knudaheio ligg 0,5 km frå tettstaden Undheim på vegen opp mot høg- Jæren. Hytta stod ferdig i 1899. Brevsamlinga Knudaheibrev, utgjeve i 1904, vart for det meste skrivne her. Arne og Hulda Garborg er gravlagde i ein haug i hagen på eigedommen. Time kommune eig eigedomen, og er om somrane ope som eit museum. Drifta vart i 2012 overtatt av Jærmuseet.
Hytta er som ho var då Arne Garborg budde der. Innreiing og inventar er autentisk, og utvendig er hytta som ho såg ut i 1909, då Garborg fekk sett ho skikkeleg i stand. Opphavleg hadde hytta torvtak og haljekledde vegger. Inne er det utstilling av bilete teke av Garborg i og utanom huset, diktaren sine møblar og andre eigedelar, i tillegg til kopiar av førsteutgåver av dei fleste bøkene.

Bilde av Knudaheio: Postkort foto Torkell Nordheim.

Posted by

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

3 thoughts on “Et annerledes julehus

  1. Fantastisk julehus. Kan anbefale alle å ta en tur til Jæren. Landskapet er veldig spesielt.

Legg inn en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s