Hekta på gamle tekstiler

20121117-163105.jpg

Jeg er veldig glad i gamle tekstiler, særlig gammelt håndarbeid – som broderte duker, heklede duker, gamle vevnader o.l – det synes jeg er kjempeflott!

Nå er det ikke slik at jeg driver noe som helst med slike håndarbeidssysler selv, dessverre. Jeg fasineres heller av tektstilenes farger, former og mønsterutrykk, det er så stor variasjon og ulik systematikk. Mange tekstiler er de reneste kunstverk!

Mine gamle tekstiler er ikke i bruk så ofte heller, det må jeg innrømme. Men nå før jul har jeg tenkt å ta noen av dem frem, og bruke dem litt mer aktivt , da blir det farger i rommene!

Det er mye kulturhistorie og kvinnehistorie knyttet til slike gamle tekstiler. Synd at håndarbeidsfaget er så lite fokusert i skolen nå for tiden. Men heldigvis er stikking kjempepopulært. Sjekk f. eks denne nettsiden:

Mette Kay – Strikk og bruk

I en bredt anlagt dansk artikkel om håndarbeidsfagets utvikling, sies at det håndarbeid, i dette tilfellet det å brodere, kan ses på som en protest mot stress og pålagte krav. Ved å brodere tar man tiden tilbake slik at man selv kan bestemme over den.
http://www.haandarbejdeiskolen.dk/broderi/indhold/artikler/haandarbejde.htm

20121117-161250.jpg

20121117-163421.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: