Hageliv i “gamle dager” på 60/70 tallet

20121014-192200.jpg

Som du kan se ut av denne bloggen, så liker jeg veldig godt å drive ute i hagen. Og slik har det vært så lenge jeg kan huske. Jeg tror nok at interessen for hageliv oppsto allerede da jeg var liten, på 60/70 tallet hjemme på Suttestadjordet på Lillehammer. Det var en stor hage utenfor huset, og der var vi mye, sommer som vinter. På sommertiden lekte vi i hagen; vi turnet og stupte kråke, badet i vannsprederen eller vi hadde vannkrig. Hagen var også stedet for kaffeselskaper og bursdagsfeiringer, for god stemning og for kos. Jeg husker ikke helt hvordan hagemøblementet vårt så ut, med unntak av de gode og gamle fluktstolene da – de var helt håpløse å slå opp. For meg.
Og det som er forundelig er at jeg ikke kan kan se for meg en eneste regnværsdag. Jeg husker bare at somrene var varme og tørre, så varme som de bare kan være på innlandet. Vi spiste is og drakk saft hele tiden, for det var jo så varmt. Nå for tiden regner sommeren nesten bort, men slik var det ikke på 60- og 70- tallet. Det føler jeg meg helt overbevist om…
Hagen var også litt annerledes da enn nå. Den var ikke en prydhage, men en nyttehage. Jeg tror nesten ikke vi hadde en eneste prydbusk, bortsett fra syrin da. Vi dyrket poteter, gulrøtter, redikker, sukkererter og salat i kjøkkenhagen. Og sur rabarbra (med sukker på…) om våren. Og ingenting var som innhøstingen av epler og plommer på sensommeren, det var stor stas. Fortsatt når jeg spiser plommer av typen Victoria på høsten, så tenker jeg på verdens beste plommer som bare fantes og fortsatt finnes på Lillehammer.
Det var også mye blomster i hagen, men jeg tror ikke det var så mye løkplanter eller stauder. Det var mye sommerblomster. Stemor, blomkarse og ikke minst erteblomster. Jeg kan fortsatt huske duften av erteblomstene i hagen! Erteblomst er også i dag en av mine store favoritter. Ellers var det roser og keiserkroner, og flott villvin som farget veggen rød om høsten. I det hele tatt så var barndommens hage både spennede og vakker.
Bildene som du ser her fra hagelivet i “gamle dager” er tatt av min far.

20121014-183658.jpg

20121014-183716.jpg

20121014-193056.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: