Farvel for i år georginer!

20120923-095349.jpg

I går var tiden kommet for å ta inn georginene for i år. Det er like vemodig hvert år, men jeg vil jo gjerne at de skal blomstre neste år også, så nå var det ingen vei utenom – knollene måtte opp av jorda.
Georgine (Dahlia) er virkelig en kjempeflott blomst. Den finnes i mange sorter, i mange forskjellige typer – og ikke minst i et vell av farger. I min hage har jeg f eks både kulegeorginer og kaktusgeorginer, i et flott fargeflor.
Georginen er også en god gammel norsk hageplante, en koselig del av norsk kulturhistorie med andre ord.
De er flotte i bed, er enkle å få til, og de er lettdyrkede. Georginer liker en solrik plass uten for mye vind. Og de trenger ikke så mye gjødsel. Noen ganger har jeg gjødslet dem litt vel mye, da blir det mye blader og noe mindre blomstring.

De er også kjempefine som snittblomst. Jeg bruker dem enkelt stående eller i buketter, begge deler blir like fint.

Det vanskeligste med georginene er etter min mening å få dem til å overvintre.
Dette har jeg gjort med godt hell tidligere år:

Jeg tar knollene opp av jorda og vasker dem rene, og lar dem deretter tørke noen uker. Så legger jeg dem i en eske med torvstrø i det kaldeste rommet i huset. De må ikke utsettes for frost. Jeg følger litt med på dem i løpet av vinteren, de må verken råtne eller tørke ut. På denne måten får jeg forhåpentligvis knollene til å overleve i år også. Ett år hadde jeg ikke torvstrø, da bare la jeg knollene i en pappeske med lokk, det gikk bra det også, men jeg passet på at de ikke tørket inn. Georgineknollene kan bli veldig gamle, og det er jo artig hvis de kan gå i arv til neste generasjon da!

Men det er jo også veldig enkelt å kjøpe knollene på hagesenteret, hvis en ikke vil ta seg bryet med å ta vare på dem.
Her er forresten en god artikkel om hvordan få georginer til å overleve:
http://m.b.dk/touch/content.pml?guid=www.b.dk/boligen/saadan-redder-du-georginen-fra-frosten

Når jeg drev ute i hagen, plukket jeg også inn en av sesongens siste blomsterbuketter:

20120923-165754.jpg

Legg inn en kommentar

%d